woensdag 30 november 2011

Riolering in Parijs!


Afgelopen weekend hebben we een bezoek gebracht aan de riolering van Parijs.




Tussen de metrolijnen, verkeerstunnels en de Seine, ligt er nog een netwerk van ondergrondse rivieren voor het afvoeren van het afvalwater. De riolering van Parijs is 2100 km lang.



Je staat er niet bij stil, maar per persoon verbruiken we tussen de 100 en 150 liter water per dag. Dat afvalwater moet ergens naartoe.



Dit ondergrondse "rivieren-netwerk" is dus gigantisch groot en heel indrukwekkend. Je kan er rondwandelen zonder bang te zijn om te verdwalen, zelfs in de riolering hangen straatnaambordjes die overeenkomen met de straat waar je onderdoor loopt.



Voor het onderhoud in de grootste rioleringen (niet alle straten zijn natuurlijk even groot) worden zelfs boten ingezet. Bij verstoppingen gebruiken ze grote ballen. Die worden vanaf het hoogste punt in de riolering gestopt en die rolt dan, alles verpletterend, naar het laagste punt. Er zijn meerdere maten ballen. Niet alle rioleringen zijn even groot. De grootste bal die wij gezien hebben is indrukwekkend, maar op een filmpje zagen we dat dit nog niet eens de grootste bal is.


Voor toeristen is er een stukje van 500 meter ingericht als museum.
Het is inderdaad een museum met een luchtje, maar ontzettend interessant. Zeker de moeite van een bezoekje waard.

Musée des Egouts de Paris
Face au 93 quai d'Orsay
75007, Parijs
Alleen geopend op maandag, dinsdag, woensdag, zaterdag en
zondag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten