dinsdag 4 september 2012

Water in de kruipruimte

Een tijdje geleden alweer werden we gebeld door een klant. Hij had altijd een droge kruipruimte, maar nu stond er water. Dit heeft hij geprobeerd weg te pompen, maar hoe er ook werd gepompt, het water wilde niet zakken.

Zijn vraag was of we met een camera konden zien of de riolering vanaf de regenpijpen aan de achterzijde van de woning misschien kapot waren. Via het luik in de gang kon je namelijk niet onder het hele huis komen.

Toen we bij de klant aankwamen bleek dat de buren ook last hadden van water onder de grond, maar iets minder helder. Daarom besloten we ook even een kijkje te nemen bij de buren nog een deur verder. Bij het openen van de voordeur, zagen we "riool"vliegjes en roken we de riolering. Bij het openen van het kruipluik schrokken wij zelfs wat we zagen. Hier lag geen water onder de grond. Dit was een open riolering.

De pijp bleek verstopt en nader onderzoek leerde dat de riolering verstopt was bij de aansluiting op de hoofdriolering. Hier stond een gigantische kastanjeboom precies bovenop de hoofdriolering.

De gemeente wilde eerst nog ontkennen dat het probleem bij hun zat, maar na het opgraven konden ze er niet omheen.

Bij de bouw was er een drainage aangelegd om de kruipruimte van de hele rij huizen droog te houden. Omdat het water van de riolering en de regenpijpen niet meer in de hoofdriolering gelost kon worden, zocht dit de makkelijkste weg. Niemand merkte iets van de verstopping omdat het "water" een uitweg had naar de kruipruimte.

Nadat de riolering bij de gemeente was gerepareerd hebben we een gat gegraven bij de gevel Hier hebben we een gaatje in de riolering geboord, lager dan het waterpeil in de kruipruimte. Dit hebben we een paar weken open laten liggen. Na een paar weken was bij de hele rij het water uit de kruipruimte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten